Over Stephan

Stephan studeerde aan de kunstacademie, maar de hang naar muziek maken bleef altijd aanwezig. Hij speelde als tiener gitaar, maar de adrenaline ging pas echt stromen toen hij besloot dit instrument in te ruilen voor een basgitaar.

In bigbands en diverse coverbands ontwikkelde hij zich verder. Later ontwikkelde zich ook de liefde voor Jazz. Na een poos lang jazz-standards te hebben gespeeld, kreeg Stephan gaandeweg de behoefte om zelf te componeren. Met de juiste software lukte het hem om zijn muzikale ideeën realiseren.

Met de oprichting van de jazzband Bopdeq werden deze krachtige composities daadwerkelijk uitgevoerd en digitaal vastgelegd. In deze band speelde hij samen met saxofonist Robert, die hij al kende van de Bigband Oud-Beijerland, en drummer Casper, met wie hij ook na het stoppen van de band contact bleef houden.

Via Gertjan Withagen,een gezamenlijke muziekvriend die verschillende muziekprojecten initieerde, leerde hij zangeres Michon letterlijk op het podium kennen. Samen speelden ze in de band Miquelá, waar Stephan zich vooral thuis voelde bij de stukken met een latin-groove.

Sinds 2008 durft hij het vaker aan songs te componeren waarvoor hij zowel de muziek, als teksten schrijft. Sinds twee jaar schrijft hij samen met zangeres Michon, met wie hij ook de band MICHON heeft opgericht. Het blijkt een perfecte match te zijn! Dit alles resulteert daardoor in korte tijd in de release van een cd vol eigen composities!

Storybook

In juli 2013 zijn Michon Sprengers en Stephan van Rijt begonnen met het schrijven van het nieuwe theaterprogramma Storybook. Het programma neemt je mee in een wereld van muzikale verhalen. Portretten van verstilde momenten, verdriet en verlangen, hoop en vertedering. Over mensen van de straat, de buurman, de onbekende. Herkenbaar, puur en eerlijk komen ze tot leven binnen een intieme setting. Een mengeling van singer/songwritermuziek met dan weer een jazzy, bluesy, of light-country feel.

 • Michon Sprengers – zang
 • Stephan van Rijt – bas
 • Robert van der Laarse – saxofoon, dwarsfluit
 • Eric Hantelmann – gitaar
 • Casper van Stijn – drums, percussie

Beluister enkele fragmenten van de CD Storybook.

 

Huisstudio

In onze eigen huisstudio vinden we het leuk om af en toe jazzstandards, of covers naar eigen hand te zetten en puur voor promotie op te nemen.

Hieronder volgen een aantal stukken:


* Black Coffee (met Robert van der Laarse op saxofoon en Stephan van Rijt: arrangement, overige instrumenten en samples; augustus 2011)


Childrens Crudade (eigen bewerking van een prachtig nummer van Sting; met Robert van der Laarse op saxofoon en Stephan van Rijt: arrangement, overige instrumenten en samples; augustus 2011)


Follow the footprints (deze standard is van tekst voorzien door Karrin Allyson, wat het nummer een nieuwe dimensie geeft; met Robert van der Laarse op saxofoon en Stephan van Rijt: arrangement, overige instrumenten en samples; augustus 2011)

MICHON – De Band

In de zomer van 2009 Stephan van Rijt zich als vast lid toe aan de band Miquelá en wordt de bandnaam veranderd in MICHON. Kort daarna wordt de samenwerking met Paul Kaptein (Kaptein Producties) beklonken. Michon waagt de stap naar het theater. In oktober 2009 volgt de showcase bij Kaptein Producties. Gitarist Leo Verwey heeft kort daarvoor de band verlaten en de band is daardoor versneld gedwongen te zoeken naar een andere invulling in bezetting en sound. Wil je dingen horen, kijk dan op de videopagina. De uiteindelijke bezetting bestond uit:

 • Michon Sprengers – zang
 • Gertjan Withagen –  gitaren
 • Stephan van Rijt – basgitaar, contrabas
 • Ed Baatsen – vleugel, fenderpiano
 • Michael de Miranda – percussie
 • Jorien Muste – viool
Muziek voor documentaire “Als ‘t mot dan komt ‘t er”

Voor de documentaire “Als ‘t mot dan komt ‘t er” van Maatje van Eck heb ik de muziek voor de begraafplaats scene geschreven. Het stuk heet Djem en werd uitgevoerd door Bopdeq.

Sax – Robert van der Laarse

Bass – Stephan van Rijt

Keyboards – Peter Baldé

Bopdeq

Zomer 2005 is de knop omgedraaid. Vanaf dat moment is er gewerkt aan eigen composities. Dit heeft geresulteerd in de CD’s Mind Reset en It Sax. Voor deze CD’s heeft Stephan een aantal sfeervolle nummers geschreven die je hieronder kunt beluisteren.

Bopdeq maakte muziek geënt op jazzrock, funky grooves, met een beetje lounge en retro-symphonische invloeden.

De opnamen zijn gemaakt in samenwerking met Bart-Jan van der Linden. Zowel in zijn eigen studio als ook de repetieruimte, de huiskamer van de familie Baldé met vleugel, voor de juiste intieme sfeer. De opnamen zijn daarna voor CD gemastered door Leo Oostenbrug.

Bopdeq bestond uit:

Robert van der Laarse – tenor-, alt- en sopraansax

Gertjan Withagen – gitaar

Casper van Stijn – drums

Stephan van Rijt – bas

Peter Baldé – fenderpiano en keyboards