Over Michon

Zangeres Michon Sprengers volgt na haar studie logopedie, verschillende workshops Song & Performance in haar geboortestad ‘s-Hertogenbosch. Vanaf dat moment wordt ze pas echt geprikkeld haar eigen stem te ontwikkelen en krijgt de behoefte liederen over te brengen naar een groter publiek. Ze zingt aanvankelijk in het Engels, maar onder invloed van de wereldmuziek waagt ze zich ook aan het Portugees en zelfs Zweeds. Gestimuleerd door vriendin/dramadocente Els van Hees, het Cornelis Vreeswijkgenootschap en Astrid Nijgh, durft ze het aan in haar moerstaal te zingen. “Niets is zo moeilijk als geloofwaardig in het Nederlands je verhaal over te brengen.” (Michon) Na het zingen van covers, kriebelt het om eigen composities te maken. Michon schrijft Nederlands- en Engelstalige songs. Enkele stukken zijn ook in het Portugees vertaalt door Anita van Zeben.

Muziek projecten

Storybook – het nieuwe theaterprogramma seizoen 2014-2015

“Een mens moet zo mogelijk elke dag naar een liedje luisteren, een goed gedicht lezen, een mooi schilderij zien en als het even kan een paar zinnige woorden uiten.” (Johann Wolfgang von Goethe) “Muziek is de melodie, de wereld de tekst.”
 (Arthur Schopenhauer) In de voorstelling Storybook komt dit tot leven. MICHON neemt je mee in een wereld van muzikale verhalen. Portretten van verstilde momenten, verdriet en verlangen, hoop en vertedering. Over mensen van de straat, de buurman, de onbekende. Herkenbaar, puur en eerlijk komen ze tot leven binnen een intieme setting. Een mengeling van singer/songwritermuziek met dan weer een jazzy, bluesy, of light-country feel.

 • Michon Sprengers – zang
 • Stephan van Rijt – bas
 • Robert van der Laarse – saxofoon, dwarsfluit
 • Eric Hantelmann – gitaar
 • Casper van Stijn – drums, percussie
Enkele fragmenten van Storybook

Bij een muziekprogramma mag een cd niet ontbreken. Er is hard gewerkt aan het realiseren van het album, gekoppeld aan het theaterprogramma. Een album met louter eigen composities! Op de speciale bestelpagina is meer informatie te vinden over de cd, fragmenten van alle nummers, songteksten en bestelmogelijkheden.

Benieuwd geworden waar Michon in het verleden zoal mee bezig is geweest? Hieronder volgt in het kort haar muzikale geschiedenis. Een kijk terug in de tijd.

In onze eigen huisstudio vinden we het leuk om af en toe jazzstandards, of covers naar eigen hand te zetten en puur voor promotie op te nemen. Hieronder volgen een aantal stukken:


* Black Coffee (met Robert van der Laarse op saxofoon en Stephan van Rijt: arrangement, overige instrumenten en samples; augustus 2011)


Childrens Crudade (eigen bewerking van een prachtig nummer van Sting; met Robert van der Laarse op saxofoon en Stephan van Rijt: arrangement, overige instrumenten en samples; augustus 2011)


Follow the footprints (deze standard is van tekst voorzien door Karrin Allyson, wat het nummer een nieuwe dimensie geeft; met Robert van der Laarse op saxofoon en Stephan van Rijt: arrangement, overige instrumenten en samples; augustus 2011)

MICHON – De Band

Als de band Miquelá al een tijdje bezig met een blend van Portugese muziek en americana, voegt in de zomer van 2009 Stephan van Rijt zich als vast lid toe aan de band en wordt de bandnaam veranderd in MICHON. Kort daarna wordt de samenwerking met Paul Kaptein (Kaptein Producties) beklonken. Michon waagt de stap naar het theater. In oktober 2009 volgt de showcase bij Kaptein Producties. Gitarist Leo Verwey heeft kort daarvoor de band verlaten en de band is daardoor versneld gedwongen te zoeken naar een andere invulling in bezetting en sound. Wil je dingen horen, kijk dan op de videopagina. De uiteindelijke bezetting bestaat uit:

 • Michon Sprengers – zang
 • Gertjan Withagen –  gitaren
 • Stephan van Rijt – basgitaar, contrabas
 • Ed Baatsen – vleugel, fenderpiano
 • Michael de Miranda – percussie
 • Jorien Muste – viool
Miquelá

Michon geeft sinds 2007 gehoor aan haar verborgen passie, de fado, in de groep Miquelá. Fado, blues, jazz, het komt allemaal uit eenzelfde bron, geïnspireerd door verschillende culturen en stijlen. Met het ontmoeten van de gitaristen Leo Verwey en Gertjan Withagen wordt de voorliefde voor authentieke muziekstijlen, met passie gespeeld en in een modern jasje gestoken, verder bewerkstelligd.

Om de eerste samenwerkingsperiode vast te leggen is de cd Art of Passion opgenomen (Lindenstudio – Maasdam; met o.a. Arie den Boer – percussie, Jasper Le Clercq – viool). Met veel fado en een vleugje americana. Deze wordt in 2008 gepresenteerd in Lantaren-Venster in Rotterdam. Speciaal voor dit concert wordt Miquelá aangevuld met vijf bevriende muzikanten, resulterend in een soort Miquelá Dreams. De cd is inmiddels uitverkocht! 

 • Michon Sprengers – zang
 • Leo Verwey – akoestische gitaar
 • Gertjan Withagen – akoestische en Portugese gitaar
 • Stephan van Rijt – akoestische basgitaar, contrabas
 • Casper van Stijn – drums, percussie
 • Peter Baldé – fenderpiano
 • Henk van der Schalk – accordeon, percussie
 • Friedmar Hitzer – viool
Calan Mai

Calan Mai is een dynamische muziekformatie, gevormd in de lente van 2004,  gecentreerd rond de drie zangeressen Inge, Annemarie en Michon. Vol vuur en passie zingen zij songs uit een breed repertoire, waarbij gebruik wordt gemaakt van bestaande en eigen arrangementen. De kracht zit hem in de veelzijdigheid van de drie stemmen die elkaar prachtig aanvullen en versterken. Zij zingen zowel a capella stukken als songs in kleine en grote bezetting, waarbij gebruik wordt gemaakt van verschillende muzikanten.

 • Michon Sprengers, Annemarie Hoogeveen, Inge Rambags – zang
 • Noor Nuis/Ingo Homberger – piano
 • Gertjan Withagen/Leo Verwey – gitaar
 • Emma Birhahij – basgitaar
 • René de Haas – percussie
 • Jaap Kruyt/Jan Schop – drums
 • Pieter Havenaar – cello
Radiocommercials

Calan Mai heeft in de Earforce Studio te Amsterdam, via Manfred Bik, voor Altuïtion een 5-tal radiocommercials opgenomen. Een hilarische dag in de studio, met een verrassend resultaat:


* Commercial Altuïtion – Telefoon

* Commercial Altuïtion – Tango

* Commercial Altuïtion – Sirene

* Commercial Altuïtion – Auto

* Commercial Altuïtion – Genot

JazzEmotion

Na haar collaboratie met de Jazzwerkplaats Den Bosch, is Michon van 2002 tot 2007 de zangeres van de band JazzEmotion. Naast veel eigen werk speelt JazzEmotion o.a. nummers van Tania Maria, Miles Davis, Herbie Hancock, Antonio Carlos Jobim, Rachelle Farell, Chick Corea, Paquito d’Rivera en de Crusaders. Helaas zijn van het nummer dat Michon samen met Harrie van de Meerendonk schreef, nooit opnamen gemaakt.

 • Michon Sprengers – zang
 • Harrie van de Meerendonk – piano
 • Emma Birahy – elektrische bas en tweede stem
 • Geert Hilbolling – drums
 • Erik Huynen – saxofoon
 • Peter van Liessum – gitaar


* Don’t waste your time (Edgetip Opnamestudio te Arnhem, 2002)


* Walking on the moon (Onze dromerige versie van dit nummer van The Police; Edgetip Opnamestudio te Arnhem, 2002)

Den Bosch Zingt…

In haar geboortestad ‘s-Hertogenbosch heeft Michon haar medewerking verleend aan verschillende muziekprojecten, waaronder Jazzsessies De Rode Pimpernel, Club Chantant en last but not least, Den Bosch Zingt. Den Bosch Zingt … bestaat uit een club enthousiaste muzikale mensen uit Den Bosch en omstreken van zeer divers pluimage, dat zijn thuishaven heeft in Podium Azijnfabriek. Geestelijk vader is beheerder Jan Rijnaarts, die in 2004 de aftrap gaf met Den Bosch Zingt … Cornelis Vreeswijk. Michon, die heeft deelgenomen aan dit allereerste concert, heeft daarna nog aan een aantal projecten meegedaan (Stevie Wonder, De Dijk, The best of, The Beatles, Queen). Daarbij lag voor haar de uitdaging in het zoeken naar minder bekende stukken van de artiest/groep die op dat moment in de spotlight stond en deze met name klein en puur te vertolken. Verrassend en inspirerend.

Eerste cd

Naast een werkrelatie met collega Aldo Reket, vonden zij elkaar ook op muzikaal vlak. In de huisstudio van Aldo heeft Michon haar eerste twee cd’s opgenomen. Samen met Aldo schreef ze ook twee eigen nummers. Dit bleek een opstapje naar het steeds vaker componeren van eigen stukken.